Blog Elements

You can display blog posts in various ways with the “Blog Post” element/shortcode. You can see one example here and even more at the blog main menu item of this demo.

Knäböj eller Squats är en suverän övning för ben och baksida. Här visar jag tillväga gångs sättet och hur du får starka ben och en snyggare baksida. Oavsett vilken typ av knäböj/squat du gör kommer den grundläggande inställningen ungefär att vara densamma. Träna gärna alltid dina ben minst en gång i veckan och utför knäböj/squats som en naturlig del av din benträning.

Hitta den rätta vikten

Du bör börja med endast stången även om du planerar att hugga i och lyfta 190kg. Värm alltid upp med några repetitioner (Reps) med endast stången. Efter att ha värmt upp, gäller det att hitta och ställa in den rätta vikten för dig och din kapacitet. Om du känner att du klarar av mer än 12 repetitioner (Reps) och samtidigt inte känner dig något vidare ansträngd? Då har du för lätt vikt, bara att lasta på mer tyngder. Kom ihåg halvdana träningspass kommer inte göra någon nytta, dina benmuskler är vana vid att arbeta hela dagen, så det är bara tunga vikter tillsammans med korrekt form (tillvägagångssätt) som ger dig resultat. Och tro mig du kommer inte att bli eller se ut som Hulken om du är kvinna och lyfter tungt (kvinnor har inte hormonerna för det), det du däremot kommer få är slanka, fasta och starka ben och baksida.

Uppställningen

Ställ dig framför stången, som bör vara på en höjd i nivå med ditt bröstben. Greppa skivstången, ungefär en hand bredd eller två utanför axlarna. Ducka under stången och känn att stången ligger på trapezius muskeln, med andra ord placera den på övre ryggen eller axlarna. Ha fötterna stadigt och rakt under stången, samt vinkla dina tår/fötter snett utåt mellan 5-20 grader.

Koncentrera dig och spänn musklerna i överkroppen medan du lyfter upp både bröstet och stången något. Detta gör att du låser stången i ett starkt och säkert spinal-läge under övre ryggen och axlarna.

Ner sänkningen

Knäböj så långt ner du kan med bibehållen rak rygg. När du kommer ner håll bröstet uppätt och din rumpa bör gå långt ner, dina höfter ska nå en position som är lite lägre än dina knän, så gör inte några “halv” knäböj/squats.

Räta upp dig igen, så att både höft och axlar stiger samtidigt upp till start position. När du börjar räta och pressa upp, ska du trycka ifrån med hälarna. Att trycka ifrån med hälarna är en mycket viktig punkt och detalj för att maximera denna övning, så håll och känn vikten mest på dina hälar under både ner sänkningen och när du pressar upp till start positionen. För att underlätta, håll blicken rakt fram samt huvudet och nacken stadigt medan du trycker på.

Repetitionsfasen

Gör gärna 3 till 4 uppsättningar (Set) med cirka 10-15 reps, med 60 till 90 sekunder paus mellan varje uppsättning (Set). Viktigt att tänka på är, att du behöver göra åtminstone tre uppsättningar (Set) för att ge musklerna i benen och baksidan en utmaning som gör dig starkare och ger resultat.

Du kan antingen göra en full upprättning och pausar en sekund innan du börjar din nästa nedsättning och repetition, så att du kan återställa din startposition och andning. Du kan också stiga upp tills dina knän endast är 95% upprätta och sedan omedelbart sätta igång nedsättningen och nästa repetition. Detta är något hårdare, men mer effektivt.

Du bör varken svanka eller krumma ryggen överdrivet när du lyfter. Ett gott råd är att försöka svanka så mycket du kan i bottenläget, eftersom det förmodligen kommer leda till att din rygg blir neutral. Om du har en väldigt god rörlighet även i bottenläget bör du förstås inte överdriva svanken, utan håll ryggraden neutral.

Dela gärna denna artikel. Tack!

,

När är det bäst att träna? Morgon, lunch eller kväll.

All träning oavsett tid är bättre än att inte träna alls, det kan man med all säkerhet påstå. Fast frågan kvarstår, finns det verkligen en perfekt tid på dagen för träning? Här är några saker som är bra att veta om träningstider. Vad…
,

Träning gör dig mer sund och framgångsrik

Kan träning göra mer än bara förbättra din hälsa? Kan det hjälpa dig att bättre hantera daglig stress? Ja självklart och det är precis det som sker. Du blir en bättre och gladare version av dig själv helt enkelt. Ta en stund och…
,

Träning gör dig 10 år yngre

Vi pratar mycket om de många fördelarna med att leva en aktiv livsstil och har länge vetat att träning är hälsosamt. Men kan det verkligen sakta ner åldringsprocessen? Låt oss ta en titt på vetenskapen bakom detta påstående, så…
,

Hitta motivationen, 7 bra tips

Vi känner igen oss och vi alla vet, det är svårt att komma igång med sin träning. Det är inte lätt att ta på sig träningskläderna och börja ta itu med dina träningsmål. Några vanliga anledningar kan vara att du känner dig trött.…
,

Tuff och snabb hemmapass

Fyra effektiva pass som aktiverar hela kroppen Att hitta motivation till att börja träna är oftast lätt, men att hålla den i längden är svårare. Oftast beror det på att det inte riktigt är en del av dina vardagliga sysslor/rutiner…
,

Positiva fördelar med löpning

Bra anledningar att börja med löpning för ett mer aktivt och hälsosamt liv. Den fysiska aktiviteten gör dig gladare, piggare och starkare. Löpning är en bra start och ett träningsalternativ som ger många positiva fördelar som…